Adem je stress weg

Knack.be - 30/07/2018

‘Blijven ademen!’ In de hectische maalstroom van het dagelijkse leven klinkt het relevanter dan ooit. Maar voor wie geen boodschap heeft aan concepten als ‘yoga’ en ‘Mindfulness, zijn er gelukkig nog andere technieken om letterlijk weer op adem te komen.

Balans in je zenuwstelsel

Psychologies Magazine - juni 2017

Ken je dat gevoel dat je krijgt wanneer je een slapende baby in je armen houdt en daar zelf helemaal rustig van wordt? Of de rust en ontspanning die over je komen als een kat op je schoot ligt te spinnen? Hartcoherentie, het is de toestand waarin je zenuwstelsel in balans is en je hart en breinsysteem optimaal samenwerken. En het goede nieuws is dat je het kan leren.

Hou je hartritme in toom

Feeling

Burn-outs, angsten, chronische hyperventilatie… de tol van een dolgedraaide maatschappij. Onze redactrice probeerde hartcoherentietraining, een nieuwe therapie waarmee je opnieuw leert ademen, zonder stress.

Bewust ademen - hart & brein in balans

Plus Magazine - Februari 2017

Ademen doe je 8.600 keer per dag. Maar bewust ademen helpt ook om je hart gezonder te houden en op eigen kracht de stress te lijf te gaan.

Hartcoherentie in de strijd tegen ziekteverzuim omwille van chronische stress en burn-out

Minister van Werk Kris Peeters wil dat bedrijven met hun personeel afspraken maken over hun beschikbaarheid na de werkuren. Hij wil ook coaches naar bedrijven sturen om werknemers met langdurige stress te begeleiden. Peeters deed zijn voorstellen in Revida, in de Sint-Jozefkliniek in Bornem, een multidisciplinair centrum voor preventie en aanpak van chronische stress en burn-out.

Bron: VRT redactie juni 2017

Heartmath Benelux - Politie

De HeartMath methode is onderdeel van het opleidingsprogramma Mentale Kracht binnen de Nationale Politie. Via de software op de computer zien agenten wat het effect is van hartcoherentie-training en hoe ze het actief kunnen inzetten. Meer dan 55.000 agenten werden opgeleid. Je ziet o.a. een agent de technieken toepassen tijdens een schiettraining. Agenten leren hoe ze zelf de stress kunnen oplossen die b.v. door het aanpakken van een agressieve verdachte in hun lichaam gaat zitten. Door lichaamsbewustzijn en oefeningen lukt het om de grootste spanning af te bouwen, zodat ze helder kunnen denken en hun waarnemingsniveau kunnen vergroten. Ze willen onder hoge druk de juiste beslissingen nemen en rust uitstralen. Agenten vertellen over hun ervaringen.

Bron: Heartmath Benelux

Hartcoherentie op de Hogeschool Gent departement technologie

In het academiejaar 2010-2011 is Hogeschool Gent Departement Technologie van start gegaan met het pilootproject, hartcoherentietraining bij studenten, binnen de studiebegeleiding. Deze eenvoudige maar krachtige ademhalingstechniek helpt studenten om hun hartritme te controleren en zich zo beter te kunnen concentreren en studiestress te reduceren. Ideaal dus in de aanloop naar de examens. De techniek is het resultaat van een langdurig wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen hart, lichaam en hersenen. Bij hartcoherentietraining leren studenten bewust en diep, langzaam, ritmisch ademhalen; 5 seconden in, en 5 seconden uit. Hierdoor komt het hart op dezelfde frequentie als de ademhaling en treden er biologische, fysiologische en psychologische effecten op. Dit alles leidt ertoe dat de student minder studiestress heeft, zich beter kan concentreren, beter kan onthouden en dus uiteindelijk beter zal presteren. Dit effect treedt op al na 10 tot 15 dagen bij 90% van de studenten als ze dit toepassen dagelijks 3 keer 3 tot 5 minuten. Trainingen voor een betere concentratie en om beter te kunnen onthouden en studeren hebben meestal een oorsprong in de psychologie. Het vernieuwende aan deze hartcoherentietraining is dat er een duidelijke link wordt gelegd tussen psychologie, fysica en het lichamelijke aspect. Daardoor zijn de resultaten van de methode ook veel duidelijker meetbaar dan bij de traditionele methodes. In negentig procent van de gevallen is er dus al na twee weken resultaat zichtbaar. Tijdens de training wordt het hartritme via speciale software geregistreerd en in kaart gebracht. Bezieler van het project is studentenpsycholoog Vincent Willemyns, die eerder ook al de succesvolle relax-cd voor studenten uitbracht.

Bron: VTM & Dienst Communicatie Hogeschool